Tennisbanen en winters weer

22 januari 2023


Met temperaturen van rond het vriespunt en daaronder rijst ook altijd weer de vraag hoe om te gaan met de tennisbanen. Kan er nu wel of niet gespeeld worden? We leggen hieronder uit hoe het precies zit. We maken hierbij onderscheid tussen het comfort van spelen en het echt onbespeelbaar zijn van de banen.  

We kiezen ervoor om niet zomaar de banen te sluiten in het afhangsysteem. Soms veranderen de baanomstandigheden op een dag namelijk heel snel. Als de zon schijnt op de baan kan hij alweer bespeelbaar zijn, om maar een voorbeeld te geven. De banen gaan overigens niet kapot als je speelt onder winterse omstandigheden. Wel is het verstandig om altijd zelf even te bekijken of de banen niet te glad zijn.

Vorst en rijp

Als er sneeuw op de baan ligt, kun je niet tennissen, maar als het alleen vriest blijven de banen wel bespeelbaar. De banen kunnen wel glad zijn en de ballen stuiten anders:

  • Baan 2 t/m 4: de bal stuit minder goed.
  • Baan 5 t/m 8: de baan wordt keihard en de ballen stuiten juist harder. 

Na vorstperiode ·       

  • Baan 5 t/m 8 : na een vorstperiode zijn deze banen direct weer bespeelbaar.
  • Baan 2 t/m 4: op deze banen kun je niet meteen spelen als de vorst voorbij is. De bal stuit slecht en gevoelloos op de baan. Dit komt door opdooi en duurt meestal een of twee dagen. Daarna is de baan weer bespeelbaar. 

Wat is opdooi?

Bij opdooi ontdooit de toplaag van de tennisbaan maar de onderlaag is nog steeds bevroren waardoor het vocht uit de toplaag niet weg kan. 

Nieuwscategorieën